*

JormaSalminen enpä olisi uskonut

Aasinsiltaa pitkin sonnin selkään.

  • Aasinsiltaa pitkin sonnin selkään.

  Sonni tappoi miehen järveen Ikaalisissa. Uutinen toi heti mieleen kohtaamiseni sonnin kanssa pikkupoikana ja muita kummallisuuksia. Kaikki mitä kerron, on tapahtunut.

Synnyin saunassa ja kätilönä hääri ennustajaeukko ja kansanparantaja, joka asui osittain maan alle rakennetussa hökkelissä kissansa kanssa. Kissa joi ihmisten seurassa pöydässä kahvia tassilta. Kun eukko kuoli kauniina kesäpäivänä, auringon eteen ilmestyi samalla hetkellä synkkä pilvi pimentäen muuten kirkkaan taivaan, humiseva tuuli riepoi puiden oksia, ja sitten taas oli tyyntä ja aurinkoista. Näin kertoi isäni, joka oli paikalla. Liekö tuolla salaperäisellä naisella osuutensa vähän epätavalliseen elämääni, kaikin puolin.

Sonniepisodi tapahtui ollessani kuusivuotias. Äiti oli tehnyt minulle pikkutakin, jossa oli kirkkaanpunaiset etukappaleet. Tapasin käydä hyvin erikoisessa naapuritalossa, joka oli monitoiminen maalaistalo. Oli mylly, saha, konekorjaamo, puusepän verstas, paja yms. Siis pikkupojalle hyvin kiinnostava paikka. Isäntä oli erikoinen, mutta minulle ystävällinen kaveri, oppi-isä ja kannustaja monessakin asiassa. Hän esimerkiksi antoi oman poikansa kuljeskella pienenä kesäajan alasti ja paljain jaloin. Tosin hän tervasi pojan luonnon ärsykkeille arat kehon alueet. Tuonne taloon menin sadepäivänä uusi takki ylläni. Isäntä korjasi karjakeittiössä vesipumpun sähkömoottoria ja käski minun mennä navetan vintille sateen suojaan leikkimään, ettei satu mitään vahinkoa irrallisten johtojen seassa. Päätin laskea paperisäkillä liukumäkeä heinäpinkan päältä. Pari kertaa ehdin liukua, kun humpsista, laskin lahon heinänpudotusluukun kohdalle, joka petti ja putosin suoraan alapuolella olevaan karsinaan ison sonnin päälle. Sonni säikähti varmaan punaista, otti hirmuisen spurtin ja puski läpi heikkorakenteisen karsinan seinän ja paineli lantaruuman kautta metsään. Minä jäin istumaan lantakasaan karsinan lattialle. Se oli minun pelastus.

Ollessani kuusitoistavuotias, lähdimme kylän miesten kanssa heinäntekopäivän päätteeksi yhdelle mökille saunomaan kahdella kuplavolkkarilla. Lähtöä tehdessämme kuuntelin isännän vaimon nalkutusta tulevasta arveluttavasta reissustamme ilman naisten vahtimista sinne mökille ja piirsin sormella  minun porukan auton pölyiseen takalasiin sen rekisterinumeron ylösalaisin. Tapahtumarikkaan illan päätteeksi kotimatkalla kuskimme ajoi rajusti ulos hiekkatieltä. Auto pyöri pari kertaa katon kautta ympäri pysähtyen katolleen. Kun rikkoontuneen akun hapot selässäni ryömin romukasasta ulos, totesin piirtämäni rekisterinumeron olevan oikein päin. Onneksi kukaan ei kuollut.

Armeijassa sattui rankalla sissireissulla puhutteleva tapaus, kun monen vuorokauden tarpomisen ja valvomisen jälkeen olimme leiriytyneet. Yöllä oli kova ukonilma ja sade, enkä kerta kaikkiaan jaksanut lähteä vartiovuorooni läheisen lehmätarhan (lehmien yölaidun) laitaan. Kukaan ei onneksi paikannut vuoroani. Vartiopaikka oli ison puun alla, jonne lehmätkin hakeutuivat sateelta suojaan. Ukkonen löi puuhun ja pari lehmää kuoli.

Kun pikkuveljeni kuoli, näin edeltävänä yönä unen, jossa näin taas uutta aivan käsittämätöntä unta. Tuplauni. Se liittyi lapsuudenkotini ympäristöön, jossa veljeni kuoli. Tuollaisen unen olen jo pitkähkön elämäni aikana nähnyt tuon ainoan kerran.

Silloin kun lottoa pelattiin palautettavalla kupongilla, mietin kerran töissä numeroita riviin. Asiakkaanani oli juuri ollut saarnamies ja selvännäkijä. Oiken mukava mies, joka lähtiessään puristi kättäni, katsoi syvälle silmiin sanoen: kyllä sinullakin on se taito, kun vaan osaat sitä käyttää. Sain idean purkaa hänen syntymäajan tietyllä tavalla lottonumeroiksi. Syntymäajasta tuli yhdeksän merkin systeemi ja harmittelin kun siinä ei ollut numeroa 20. Oli nimittäin kierros 20 ja olin aina laittanut riviin kierrosnumeron. En raaskinut tehdä isompaa järjestelmää, joten 20 jäi pois. Kun arvonta suoritettiin asetuin tv:n ääreen outo tunne sisälläni. Kuusi ensimmäistä numeroa oli oikein, mutta seisämäs, numero 20 puuttui! Olisin sillä saanut markka-aikana ennätyspotin, muistaakseni 14 miljoonaa. Voitin reilun 16 tuhatta markkaa, sekin iso summa vuonna 1990.

Lottovoitto aasinsiltana seuraavaan tapahtumasarjaan. Eräs sukumme nainen kävi selvännäkijällä, joka ennusti lähipiiriimme rahavoittoa, murhan ja muuta mukavaa. Naapurinani asui siihen aikaan venäläisen suuriruhtinaan poika, joka oli tullut pienenä äitinsä kanssa Suomeen Venäjän vallankumouksen jälkeen. Hän oli kovia kokenut mies. Toisen maailmansodan aikana hän joutui kielitaitonsa takia Hitlerin tulkiksi Suomen armeijasta. Saksan kukistuttua hän joutui venäläisten vangiksi ja Siperiaan. Hän vapautui vasta 50-luvun lopulla langan laihana, mutta pääsi jaloilleen päätyen Uudellemaalle tieinsinööriksi. Olin hänen hautajaisissaan 1989 ja ortodoksisen kaavan mukaanhan ne ovat tapahtuma sinänsä. Seremonian ruumiinsiunauskohdassa kirkossa lennellyt nokkosperhonen istahti ikkunasta tulevassa auringon valokiilassa lesken lähes valkohiuksisen pään päälle ollen siinä pitkään naisen sitä häiritsemättä. Kuva piirtyi mieleeni.   -  Pian tuon jälkeen olin pienen poikani kanssa viikonloppukylässä lapsuudenkodissani. Perjantai-iltana saunoessamme ilmestyi saunaan nokkosperhonen, mitä en muista ikinä ennen tapahtuneen. Se yritti tarttua vuorotellen minuun ja poikaan. Sain läpsästyä sitä jolloin se hajosi. Seuraavana aamuna sain tietää, että vaimoni veli oli tapettu puukolla lähes täsmälleen samalla hetkellä kuin perhonen pääsi hengestään. Surmateon päivämäärä oli sama numerosarja kuin lottovoittoni. Sauna ei ollut sama missä synnyin. Sekin on muuten vielä pystyssä.

Vaimoni kuoltua sattui myös kaikenlaista mielestäni yliluonnollista, mutta ajan myötä olen löytänyt niihin kaikkiin aivan loogisen selityksen. Ihmisen ollessa tietyssä tunnetilassa ei kaikki ole kontrollissa ja "yliluonnolliset" voimat saavat valtaansa. Silloin ihminen on myös helppo saalis kaikenlaisille käännyttäjille. Nuo muut kertomani sen sijaan joskus mietityttävät, että miksi?

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset